De gale præster på Anholt – ny bog med tråde til Sandby-Vrangstrup

Forsiden af De gale præster på Anholt. Foto: Jim Lyngvild.
dato

Midt i november udkommer historiker Charlotte Lindhardts nye bog De gale præster på Anholt om præsterne Jens Mammen og Niels Jensen, som begge var præster på Kattegatøen og blev sindssyge i embedet. Den ene, mens han var præst på øen, den anden kort efter, at han forlod den til fordel for et nyt embede.

De gale præster på Anholt er fortællingen om uopfyldte ambitioner og drømme, fattigdom, druk, psykisk og fysisk vold, indespærring og vanvid hos to præster og deres familier i 1800-tallets begyndelse. Historien trækker tråde til Randers, Grenaa og Djursland samt København, Grevinge og Sandby-Vrangstrup og er en historisk bog bygget på samtidige kilder. Undervejs får læseren også et indblik i tidens levevilkår og syn på psykiske lidelser – og der var forskel på at blive syg som præst og som almindelig borger.

For 200 år siden var præsten ethvert sogns omdrejningspunkt. Alle kom i forbindelse med ham både ved livets kirkelige handlinger og i dagligdagen, fordi han var en central del af sognets skole- og fattigvæsen. Præsten kunne også være den person, som sognebørnene gik til ved alvorlig sygdom. Men hvad skete der egentlig, når det var præsten selv, der blev syg? Måske endda vanvittig? Det måtte sognebørnene på Anholt og i Sandby-Vrangstrup på Sjælland forholde sig til i 1825, da to præster blev sindssyge i embedet - og den enes hustru også blev syg, mens den andens lod sig skille. 

Jens Mammen var præst på Anholt 1823-1825, og han afløste Niels Jensen, som havde besiddet embedet siden 1815. Efter Anholt kom Niels Jensen til Sandby-Vrangstrup, hvor hans sygdom brød ud, men Niels Jensen mente selv, at han var blevet syg på Anholt - forårsaget af den tørre havluft.

”Ideen til bogen kom allerede i 2018,” fortæller Charlotte Lindhardt. ”Jeg var blevet hyret til at skrive ”Barn af Anholt” om øens skole og børnehave, og i den forbindelse stødte jeg på Rigsarkivet i Viborg på nogle sider med titlen ”Pastor Mammens og Hustrues Forsørgelses-Sag. Angaaende den sindsvage Pastor Mammen og Hustru paa Anholt, deres Forsørgelse”. Jeg affotograferede dette for senere at kunne skrive en artikel, men da jeg igen fik tid til at læse dokumenterne, viste det sig, at der ikke bare var tale om en sindssyg præst, men også en sindssyg hustru. Derudover blev forgængeren, Niels Jensen, også beskrevet som ”gal og forfalden” og skulle i sit næste embede i Sandby-Vrangstrup have truet sin karl til at tjære konen inde og brænde hende – hvilken ordre dog ikke blev udført. Studierne i bl.a. sogne-, provste-, bispe- og amts- og kancelliarkiver greb om sig, og efterhånden tegnede der sig et billede af, hvordan sognebørn, præstekolleger og højere instanser på forskellig vis havde forsøgt at håndtere sagerne.”

Bogen bygger på over 5.000 kildesider med indberetninger, breve og opgørelser over præsterne og deres familier, og det har – afbrudt af coronanedlukninger på arkiverne samt andre projekter – taget over fem år at researche og skrive bogen.

De gale præster på Anholt udgives ved en reception på Anholt til efteråret. Bogen udkommer på Charlotte Lindhardts eget forlag UBIREX, som har specialiseret sig i nicheudgivelser inden for især historie.

Forsidebilledet er taget af designer Jim Lyngvild, og modellen er præst ved Holbæk Kirke, Gunder Christian Gundersen.

Forfatter og forlægger Charlotte Lindhardt (f. 1972) er uddannet cand.mag. i historie og semiotik. Hun har tidligere arbejdet som arkivfuldmægtig, projektkoordinator og museumsinspektør ved bl.a. Rigsarkivet i Odense, Ribe Amt, Esbjerg Kommune og Museum Midtjylland. Hun har været freelancer siden 2013 og er kvinden bag UBIREX samt Konsulent Charlotte Lindhardt, og hun er forfatter og medforfatter til over 30 bøger og flere hundrede historiske artikler og leksikonartikler, se evt. www.konsulentcl.dk/publikationer/. Charlotte Lindhardt bor i Herning med mand og tre hunde.

De gale præster på Anholt, ca. 350 sider, farveill., hardback, 349 kr. Bogen kan allerede nu forudbestilles via www.ubirex.dk.

I tilfælde af spørgsmål kan undertegnede kontaktes på telefon 29 34 12 84.

Med venlig hilsen

Charlotte Lindhardt
UBIREX ­

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.